Het kan een opluchting zijn om tijdens de eerste sessie bij een relatietherapeut jullie problemen te bespreken. Maar hierdoor kun je ook het gevoel krijgen dat er zoveel speelt tussen jullie, dat het onmogelijk lijkt om dit op te lossen. Als jullie zijn vastgelopen in jullie relatie, is het soms ook moeilijk te geloven dat het weer goed kan komen.
Pas was er een stel in mijn praktijk die dit ook ervaarde. De vraag die bij een van de twee naar boven kwam was dan ook: “vind ik het wel de moeite waard om onze relatie in stand te houden als het zoveel moeite kost?”. Dit is een vraag die niet eenvoudig te beantwoorden is. Je beëindigt niet zomaar een relatie, ook al heb je soms relatietwijfels. Soms is het handig om deze vraag in kleine vragen op te splitsen.
7 vragen die je jezelf kan stellen bij relatieproblemen:
1. Wat staat er op het spel?
Wie hebben er last van, als jullie uit elkaar gaan? Zijn er kinderen in het spel? Zijn jullie financieel gebonden? Of hebben jullie een gezamenlijke vriendenkring?
2. Wat waren de verwachtingen?
Had je een lage verwachting en ging alles vanzelf, zonder bewuste keuzes? Of dacht je je soulmate te hebben gevonden en zag je alleen wat je wilde zien?
3. Hoe verliepen eerdere relaties?
Hoe lang hielden eerdere relaties stand? Waarom zijn jullie uit elkaar gegaan? Wie beëindigde de relatie? Herhaalt de geschiedenis zich?
4. Wat kan JIJ anders doen?
Wat zou er gebeuren als je niet je partner probeert te veranderen, maar jezelf veranderd?
5. Is er iemand die jou beïnvloed?
Praat je met een vriend(in) die net gescheiden is? Vindt je moeder je partner niet bij je passen? Of voel je je misschien aangetrokken tot iemand anders?
6. Uit elkaar gaan dé oplossing?
Na een scheiding blijven de problemen tussen jullie vaak gewoon doorgaan. Net als relatietherapie kost een goede scheiding tijd en energie.
7. Wat zou je kunnen leren?
De problemen tussen jullie zijn vaak een reactie op ervaringen uit het verleden. Zie het dus als een mooie kans om als persoon te groeien.