Waar zit jij met je aandacht?
Het opbouwen van een sterke band met je partner, is onder andere afhankelijk van hoe goed jij je partner begrijpt. Volgens Martin Buber, een bekende filosoof, is de sleutel om elkaar goed te begrijpen niet alleen luisteren, maar ook onze bezigheden en gedachten opzij zetten. Zodat je je volledige aandacht richt op je geliefde.
Als drukke volwassenen is dat natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral in een samenleving die ons aanmoedigt om onze agenda's vol te proppen. Het is daarom een uitdaging om je interne gebabbel lang genoeg stil te leggen om je partner echt te kunnen zien en horen.
Vaak denk je al te weten wat de ander gaat zeggen, je kent je geliefde al zo lang. Maar in communicatie tussen mensen gaat er vaak zoveel mis. Kijk maar eens naar onderstaand plaatje. Hier wordt gevraagd om een schommel aan een boom te maken.
Bij een eerste relatietherapiesessie begin ik vaak met het verbeteren van de communicatie tussen partners. Dit de eerste stap naar een gelukkige relatie! Want, hoe langer je elkaar kent, hoe meer aannames je doet. Dan hoor je niet meer wat er daadwerkelijk gezegd wordt. Je bent met je aandacht bij je eigen gedachten en niet meer bij wat je partner wil vertellen.
Wil je ook leren luisteren naar je partner, in plaats van meteen te reageren of (be)oordelen? Lees dan mijn nieuwste blog ‘waar zit jij met je aandacht’. Hierin staan tips over hoe je je aandacht kunt verleggen naar de ander. Je vindt de link in mijn bio!
Met je volle aandacht bij je partner zijn, is te leren. Zodat je hoort wat er achter het verhaal van je partner zit. Welke gedachten en gevoelens heeft je partner als hij of zij dit verhaal verteld, in plaats van je eigen aannames hierin te doen. Hierbij mijn tips:
- Stel vragen
Als kind leerden we veel over de wereld om ons heen door vragen te stellen. Als we deze gewoonte als volwassene herstellen, gaan we elkaar beter begrijpen. Laat je de volgende keer dat je een gesprek hebt met je partner eens leiden door je aangeboren nieuwsgierigheid en kijk waar het gesprek heen gaat.
- Luister met volledige aandacht
Doordat we snel afgeleid zijn door de dingen die om ons heen gebeuren. Is het goed om jezelf aan te leren je op een bepaald punt te focussen, zodat de concentratie verhoogd wordt. Bijvoorbeeld op je voeten.
Maak tussendoor wel oogcontact met je partner, maar weersta de neiging om te onderbreken. Probeer je volledig te concentreren op wat er gezegd wordt. Als je merkt dat je gedachten afdwalen of een reactie in je hoofd beginnen te vormen, stop dan en leid jezelf voorzichtig terug naar wat er gezegd wordt.
- Reflecteer
De volgende keer dat je partner iets vertelt, neem dan achteraf eens even de tijd om te reflecteren op het gesprek. Stel je zelf vragen, bijvoorbeeld: wat was het eerste wat er door je heen ging toen je partner begon te vertellen? Welke aannames deed je toen? Welke overhaaste conclusies trok je? Wat vond je achteraf van het gesprek? Hoe goed heb je geluisterd? Kon je je aannames loslaten?
Door jouw empathische nieuwsgierigheid aan te scherpen, kun je meer leren over je partner en je relatie gelukkiger maken