Maakt hij je gelukkig?

pieken en dalen

Laatst was ik met een vriendin koffie aan het drinken en, zoals dat gaat bij ons, we raakten in een open gesprek. Ik vertelde haar dat ik met mijn vriend de week ervoor een misverstand had gehad, waarin we elkaar flink getriggerd hadden. Ze keek me aan en vroeg, zonder omwegen: “Maakt hij je gelukkig?”. Een directe vraag die mij nog dagen aan het denken zette om de veelzijdigheid er van.

Het is een vraag die krachtig en kwetsbaar tegelijk is, juist omdat het je uitnodigt om eens goed naar je relatie te kijken.

Wat verwachten we van onze relatie, en wat hebben we nodig om ons gelukkig te voelen?

Als relatietherapeut werk ik met koppels die deze vraag niet altijd met een simpele ja of nee kunnen beantwoorden. Soms is het ook moeilijk, want geluk in een relatie is geen constante.

Relaties bestaan uit momenten van blijdschap én van uitdaging! Maar juist door stil te staan bij zo’n vraag kun je ontdekken wat je echt verwacht van je relatie en wat belangrijk is om je gelukkig en verbonden te voelen.

De vraag naar geluk: meer dan ja of nee
Wat ik steeds vaker zie, is dat deze vraag over geluk in een relatie niet altijd zwart-wit te beantwoorden is. Geluk betekent niet per se dat je elke dag gelukkig en zonder zorgen samen bent. Een goede relatie draait vaak om het delen van blijdschap, maar ook om hoe je met moeilijke momenten omgaat. Om hoe je elkaar steunt en samen groeit.

Dus als iemand je vraagt, “Maakt hij/zij je gelukkig?” dan kan het een goed moment zijn om jezelf af te vragen:

Wat verwacht ik eigenlijk van mijn relatie?

Wat heb ik nodig om me gelukkig te voelen?

Een manier om dit te bekijken, is om die vraag breder te trekken, bijvoorbeeld door te vragen:

    Voel ik me meestal veilig en begrepen in deze relatie?

•    Hoe gaan we samen om met lastige momenten en emoties?

Door op deze manier naar je relatie te kijken, kun je misschien ontdekken dat geluk niet een constante is. Soms geeft juist die ruimte voor groei, begrip en rust je dat diepere geluksgevoel, wat vaak sterker is dan een oppervlakkige blijdschap. Dit inzicht kan ook een mooi onderwerp zijn om met een vriendin of vriend te delen, waardoor er wat ruimte en nuance ontstaat in een gesprek over relaties en geluk.

Veiligheid en begrip als basis voor geluk
Een relatie is niet alleen een bron van geluk, maar ook van veiligheid en wederzijds begrip. Een belangrijke vraag in mijn dagelijkse praktijk is bijvoorbeeld of beide partners zich gehoord en gezien voelen, vooral in uitdagende tijden. Deze veiligheid geeft ruimte om kwetsbaar te zijn en je emoties echt te delen. Zo ontstaat er niet alleen begrip, maar ook een dieper vertrouwen en verbinding, wat een fundament vormt voor een gelukkige relatie.

Samenwerken aan geluk
Als relatietherapeut werk ik met stellen die dit soort vragen vaak liever uit de weg gaat omdat ze het ook spannend vinden om dit samen te ontdekken. Een relatie is geen eindeloze bron van blijdschap; het is een plek waar je leert omgaan met je eigen kwetsbaarheden en de emotionele lagen van je partner.

Een relatie kan een combinatie zijn van groei, uitdaging en vooral van wederzijdse steun. Juist in die momenten dat geluk niet vanzelfsprekend lijkt! Dat vormt vaak de basis voor een stabiel en gelukkig samenzijn.

Als je jezelf de vraag stelt of je partner je gelukkig maakt, kijk dan ook eens naar hoe jullie elkaar steunen, luisteren naar elkaar en samen door moeilijke tijden heen navigeren. Misschien ontdek je dat die momenten van begrip en steun net zo waardevol zijn als de momenten van blijdschap en dat die een belangrijke rol spelen in wat geluk in een relatie betekent.