Harmonie ?!

Harmonie?!

In contact met anderen wil ik graag de harmonie bewaren. Dit is een van mijn kernwaardes. Als relatietherapeut is dit voor mij ook een kracht. In een relatie is het alleen niet altijd helpend…

In mijn praktijk komt ik regelmatig stellen tegen waarbij een van de twee partners hard werkt om de harmonie in hun relatie te bewaren. Iets wat uiteindelijk een ontevreden gevoel en veel spanning geeft.

In mijn relaties heb ik ook vaak geprobeerd de harmonie te bewaren. Uit angst niet meer aardig en leuk gevonden te worden, sprak ik mij niet uit. Ook deed ik dingen waarvan ik dacht dat mijn partner dat fijn vond. Wat ik zelf wilde, dacht of voelde hield ik voor me. Het zorgde er voor dat mijn partner dacht dat voor mij ook alles oké was in onze relatie en ik zijn mening deelde, want de mijne hoorde hij niet.

Juist doordat ik niet deelde wat mij bezig hield, stapelde er een veel spanning op. Soms kwam dit er ineens uit en met veel boosheid vertelde ik dan wat mij dwars zat. Mijn emmer was dan echt overgelopen.

Op dit soort momenten schrok mijn partner enorm. Het kwam voor hem zo onverwachts want ik had hier nog nooit iets over gezegd. Hij zag het niet aankomen en voelde zich dan enorm aangevallen. Hij begreep er niets van “waarom heb je dit dan nooit gezegd?”. Om vervolgens in de tegenaanval te gaan. En weg was de door mij zo gewenste harmonie!

De harmonie bewaren door je niet uit te spreken en te doen wat je partner wil, is vaak iets wat je vroeger al geleerd hebt. In je ouderlijk gezin en/of in een vorige relatie. Als je dit in je huidige relatie toepast, kan het hard werken zijn. Uiteindelijk kan het er zelfs voor zorgen dat jullie elkaar niet meer begrijpen en uit elkaar groeien.

Ben jij ook zo iemand die hard aan het werk is om de harmonie in jullie relatie te bewaren? Merk je dat je hier niet gelukkig van wordt? Maak dan een afspraak, dan gaan we samen onderzoeken waar dit vandaan komt en hoe je deze kwaliteit op een goede manier in je relatie in kan zetten.