Hoe blijf je met elkaar in gesprek
Jullie zorgintensieve gezin slokt veel tijd op. Gesprekken gaan vaak over de kinderen en niet meer over wat je nou echt bezig houdt, waardoor jullie relatie onder druk komt te staan. Jullie zijn minder in contact met elkaar, waardoor ook minder positieve gevoelens naar boven komen. Dit zorgt voor irritaties en conflicten en maakt dat er gemakkelijk miscommunicatie ontstaat.
Een voorbeeld:
Je hebt met je man afgesproken dat hij op zaterdagmiddag de zorg voor jullie kind(eren) op zich neemt. Jij hebt met je vriendin afgesproken om eindelijk een keer te gaan lunchen en winkelen. Als je thuis komt, is het huis een puinhoop. Medicijnen zijn te laat ingenomen en jullie kind heeft nog niet gegeten. Jij hebt een hele leuke middag gehad, maar dit haalt je meteen uit dat fijne gevoel. Je valt tegen hem uit: “Je weet dat ze op tijd haar medicijnen moet hebben. En het huis is een grote puinhoop. Ik kan ook nooit even weg!”. Je partner wordt ook boos, want je kind voelde zich niet zo lekker vandaag en hij heeft met pijn en moeite de medicijnen en een paar hapjes eten naar binnen gekregen. Voordat je het weet komen jullie in een (zinloze) discussie terecht en vliegen de verwijten over en weer.
Als we dit voorbeeld in relatietherapie zouden bespreken, gaat het er niet om waarom je de situatie thuis zo aantrof. Het gaat om de onderliggende gevoelens. Als je man dingen anders doet dan jij, heb je het gevoel dat je er alleen voor staat. Als jij verwijten maakt naar je man, krijgt hij het gevoel dat hij niet gewaardeerd wordt. Het uitspreken van deze gevoelens is een eerste stap om tot een gesprek te komen. Doordat je geen beschuldiging maakt, wordt het een gesprek in plaats van een discussie of ruzie. Delen van gevoelens maakt kwetsbaar en geeft ook ruimte in de relatie. Ruimte om naar de ander te luisteren en je eigen behoeftes te delen. Tijdens de therapie gaan we dus veel aandacht besteden aan het onder woorden brengen van jouw gevoelens. Dan worden de patronen die tussen jullie zijn ontstaan duidelijk. Ook geeft het een goed beeld van hoe de ander in het leven staat. Als je dit vervolgens van de ander kan accepteren en respecteren, kun je samen werken aan verandering.