Is relatietwijfel normaal?

Is relatietwijfel normaal?

Laatst ging ik met een groepje oud cursusgenoten iets eten. Het gesprek kwam op relatietwijfel. Ik vertelde dat relatietwijfel iets is wat mij fascineert omdat ik het zelf goed ken en het ook vaak voorbij komt in mijn praktijk. Twijfel over je relatie zorgt voor onzekerheid, stress en afstand tussen elkaar. Een van de oud cursusgenoten reageerde met “maar dit is toch iets waar iedereen mee worstelt?”. Dat zal je mij niet horen zeggen maar ik geloof wel dat geen enkele relatie 100% perfect is.

Wanneer beginnen de twijfels aan je relatie?
Sommige mensen zijn van nature twijfelaars en twijfelen aan alles. Anderen twijfelen vanaf het begin af aan en soms begin je te twijfelen na een situatie die veel impact op je heeft. Denk aan het overlijden van een van je ouders, een ongeluk of een andere baan.

De meeste twijfel begint of wordt vergroot als je je niet gezien en gehoord voelt door je partner. Als hij of zij een tijdje druk is met werk, sport en andere sociale contacten. Of als je partner niet op een situatie reageert zoals jij verwacht had. Je bent teleurgesteld in je partner. Tegelijkertijd ga je je partner missen, terwijl hij of zij er fysiek wel is. Alleen kun je je verhaal niet kwijt, mis je de steun en de knuffels of de momentjes samen. Je wil aandacht en die krijg je even niet.

Is dit het nou?
Op deze momenten beginnen je relatietwijfels. Je gaat je afvragen of dit de relatie is dit je wilt. Zo begon ik erg te twijfelen toen ik mij, door diverse opleidingen op persoonlijk vlak, ging ontwikkelen. Iets wat niet de interesse had van mijn toenmalige partner. “Passen wij nog wel bij elkaar?” was iets wat regelmatig door mijn hoofd schoot. Het kon mij zelfs nachtenlang wakker houden. Ondertussen weet ik dat hieronder mijn angst lag om afgewezen te worden. Want ik had veel geleerd over mijzelf in opleidingen en dat was niet allemaal even positief.

Wat kun je doen aan relatietwijfel?
Het is belangrijk om vast te stellen waar je relatietwijfel vandaan komt. Is het omdat je daadwerkelijk niet bij elkaar past of komt het omdat je in een oud patroon terugvalt. Als je jouw patroon weet, kun je het ook relativeren. Daarna kun je de beslissing nemen om anders te reageren op je partner, maar ook op je eigen gedachten of gedrag. Ga voor de positieve kant van de twijfel, er zijn mogelijkheden genoeg om hier samen uit te komen en verder te gaan. Twijfel betekent namelijk niet dat je meteen bij je partner weg moet, soms betekent het dat je jullie relatie verder kan ontwikkelen.

Als je er achter wil komen waar jouw relatietwijfel vandaan komt, of wil je er mee aan de slag? Klik dan hier om een afspraak te maken.

Liefs Esther