Let’s talk about sex

Let's talk about sex

In mijn vrijetijd speel ik amateurtoneel. Dit jaar brengen we ‘Zadelpijn en ander damesleed’ op de planken, over een fietstocht die 6 vriendinnen elk jaar maken. Tijdens deze reis bespreken ze het leven. Zo ook de vraag: “waarom vinden vrouwen het altijd zo moeilijk om over seks te praten?”.

Praat er over
Deze vraag zette me aan het denken. Niet alleen waarom vrouwen dit moeilijk vinden, maar ook wat er voor nodig is om zo’n gesprek aan te gaan. Want als je wil dat je seksleven positief veranderd, is het juist belangrijk dat jullie er samen over praten. Niet dat het vanuit schaamte vaag blijft en het gesprek snel wordt afgekapt om het vervolgens ergens anders over te hebben.

Dus, hoe doe je dat dan er over praten? 4 tips!

  1. Benoem je behoeften
    Geef aan wat jouw wensen zijn. Zonder kritiek te geven, want dan krijg je juist niet wat je wil! Als je al onzeker bent en je wensen worden niet vervuld omdat je hier niet duidelijk over bent, kun je denken dat het aan jou ligt dat deze niet vervuld worden. Vooral als je het gevoel hebt dat je wél duidelijk bent over je wensen.
    Doordat je behoeftes niet vervuld worden, ga je je misschien wel schamen voor je lichaam of bedprestaties, waardoor deze onzekerheid nog meer bevestigd wordt. Aan de andere kant: als je partner jouw wensen voelt als kritiek, maakt dat je partner ook onzeker en waardoor diegene dan niets meer durft te ondernemen. Terwijl als je aangeeft “dat vind ik lekker, dat wil ik vaker”, kan je partner daar rekening mee houden.
  2. Stapje voor stapje
    Als je als opgroeiende tiener niet van je ouders hebt geleerd om over intieme dingen te praten, kun je daar schaamte voor ontwikkelen. Dan komt het niet bij je op dat een vrijpartij iets is waar je van kan genieten. Om er dan als volwassene ineens met je partner over te praten, lijkt iets onmogelijks. Dus begin je gesprek over wat je er van huis uit over geleerd hebt. Als je je dan veilig genoeg voelt, kun je je onzekerheden, wensen en behoeften stap voor stap gaan bespreken.
  3. Zie het niet als afwijzing
    Als jij wel zin hebt in een vrijpartij en je partner niet (of andersom), kan dat voelen als een afwijzing. Terwijl het gewoon een verschil in verlangens is. Er zijn maar weinig stellen die dit verschil niet ervaren. Dit kan iets tijdelijks zijn omdat je partner moe is of omdat je relatie in een dip zit. Maar het kan ook onzekerheid zijn omdat het de vorige keer niet lukte. Geef aan waarom je geen zin hebt. En bedenk dan wat jullie beide wel willen op dat moment. Bijvoorbeeld tegen elkaar aankruipen.4. Kom elkaar tegemoet
    Praat open over wat goed voelt en wat niet. Als jullie open staan voor elkaars verlangens en jullie verschillen bespreken, dan blijft het gesprek gaande. Als de ene partner gefrustreerd is omdat die een grotere behoefte heeft en blijft aandringen, zal de ander meer druk en spanning gaan voelen. Hierdoor wordt de behoefte nog minder en komen jullie in een neergaande spiraal. Dus zorg er voor dat jullie deze spanning er vanaf halen en vergroot jullie intimiteit en plezier. Bijvoorbeeld door een ontspannende massage, zonder verdere verwachtingen.