“Ik wil gewoon niet altijd over mijn gevoelens praten”. Joost wordt er soms radeloos van. Is hij samen met zijn vriendin iets leuks aan het doen, wil zij praten over gedachten en gevoelens. Hij heeft daar niet altijd zin in, vooral op dat soort momenten niet. Hij wil dan gewoon genieten van hun moment samen en van wat ze aan het doen zijn.
Zijn reactie op haar vragen worden dan kortaf en ontwijkend. Saskia wordt daar gefrustreerd van. Vervolgens houdt ze haar mond dicht waardoor het gesprek stilvalt. Het leuke uitje is verpest en de spanning is voelbaar. Stiekem hoopt ze dat hij er later op de dag op terugkomt. Maar dat gebeurt niet, waardoor ze zich eenzaam gaat voelen.
Soms lijkt het alsof de verschillen tussen jullie zo groot zijn, dat je een toekomst samen niet meer voor je ziet. Herkenbaar?
Emotionele verbondenheid
Als je elkaar voor het eerst ontmoet is er vaak een enorme seksuele aantrekkingskracht en verliefdheid. Dit duurt een half jaar tot ongeveer anderhalf jaar. Dan gaat de verliefdheid over in ‘houden van’ en emotionele verbondenheid. Je raakt gehecht aan elkaar. Je kan je op verschillende manieren aan je partner hechten. Dat heeft vooral te maken of jullie praten over gedachten en gevoelens. Zijn jullie hier open over, dan kun je rekening met elkaar houden, ook als het even minder gaat.
In het voorbeeld zorgen de korte en ontwijkende antwoorden van Joost ervoor dat Saskia zich terugtrekt. Als hij meteen had gezegd dat hij wilde genieten van hun leuke uitje en geen zin heeft om over zijn gevoelens te praten. Was de spanning niet zo opgelopen.
Ook Saskia had kunnen benoemen dat ze zich, doordat ze het gevoel kreeg dat Joost niet wilde praten, niet gezien voelt. Als Joost vervolgens aangeeft dat hij samen wil genieten en de volgende dag graag met haar wil praten, is dat voor Saskia waarschijnlijk voldoende. Ze kan zich ontspannen en genieten van de dag.
Leer je partner kennen
Als de ene partner veel over gevoelens wil praten en de andere niet, kan je het gevoel krijgen dat jullie te verschillend zijn om een toekomst samen op te bouwen. Maar het kan verschillende oorzaken hebben waarom je partner niet over gevoelens wil praten. Misschien is dit als kind niet geleerd. Het kan ook zijn dat iemand meer tijd nodig heeft om ergens een mening over te vormen en dus niet meteen antwoord kan geven. Leer je partner ook hierin (her)kennen.
Het maakt niet uit wat de reden is, maar zorg er voor dat je naar elkaar uitspreekt wat je behoefte is op dat moment en wat de reactie van je partner met je doet. Dat zorgt er voor dat het niet escaleert, maar dat je in je waarde wordt gelaten.
Moeite om samen dit gesprek aan te gaan? Of weet je niet goed te benoemen wat je gevoelens zijn? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvende inzichtsessie.