It takes two to tango

Mijn vorige relatie ging de laatste paar jaar gepaard met relatieproblemen. Ik begon te twijfelen of we niet teveel uit elkaar waren gegroeid en zei tegen mijzelf “hij begrijpt mij niet meer”. Ik deed allerlei opleidingen in persoonlijke ontwikkeling, terwijl dit zijn interesse niet had. Wat in mijn hoofd omgezet werd in “zie je nou wel, hij past niet meer bij mij”. Ook de gedachte “we hebben al zoveel doorstaan, dat geef je niet zomaar op” ging vaak door mij heen. Dan dacht ik aan de operaties van onze zorgintensieve zoon en de opnames in het ziekenhuis en revalidatiecentrum die daarop volgden. Hoe we toen de taken verdeelden zodat er altijd een van ons bij onze zoon kon zijn en de ander bij onze dochter. We hebben twee keer relatietherapie gedaan, bij verschillende therapeuten. Uiteindelijk heeft dit er toch niet voor gezorgd dat we bij elkaar zijn gebleven. Als ik voor mezelf spreek, gaf deze therapie niet de vooruitgang in onze relatie die ik graag wilde.

Na een lange periode van twijfel zijn we gescheiden

Het was te laat om onze relatie te redden. Iets wat mijn fascinatie voor relaties heeft aangewakkerd. Want wat zorgt er nou voor dat het ene stel hun 25-jarig huwelijksfeest viert en de andere relatie het eerste jaar met moeite overleefd. Het idee dat iedereen in een relatie voor de helft een aandeel heeft, zette mij aan het denken. Je geeft vaak de ander de schuld van alles. Maar de vraag die nu opkwam was “wat had ik anders kunnen doen?“.

Of, zoals Esther Perel het zo duidelijk verwoord:
‘In relaties verander je de ander, door jezelf te veranderen. Als je een bepaalde dynamiek niet wilt, doe dan iets anders. Als je er vanuit gaat dat een relatie uit afhankelijke delen bestaat en er verandert één deel, dan zal vroeg of laat het andere deel zich aanpassen.’

Coach en Relatietherapeut Esther

Het werd uiteindelijk
een zoektocht naar mijzelf

In opleidingen en door coaching leerde ik dat je gezin van herkomst, vaak onbewust, een grote rol speelt in je relatie en de onderlinge energie met je partner. Ik ontdekte waarom het voor mij altijd al ingewikkeld was om mezelf uit te spreken, mijn gevoelens te delen en mijn mening te geven. Hoe het komt dat ik hou van harmonie en de dingen liever bedek met de mantel der liefde.

Dit deed ik ook in mijn relatie, ik deelde niet wat mij bezighield, waardoor mijn toenmalige partner ook geen rekening met mij kon houden. Ook vroeg ik niet om hulp, maar deed de dingen liever zelf zodat ik wist dat het goed ging (lees: op mijn manier…).

Allemaal patronen die ik als kind geleerd had en ook toepaste in mijn relatie. Als er dus in mijn hoofd allemaal gedachten en twijfels aan het malen waren, zorgde mijn vastgeroeste patronen ervoor dat ik mij terugtrok. Zo bouwde ik langzaam een muur om mij heen en ging ik uit verbinding.

Doordat ik mijn eigen gedrag in deze relatie ging zien, en waar dit vandaan kwam, begreep ik ook ineens waar het mis was gegaan. Ik zag tegelijkertijd in wat ik anders had kunnen doen. Daarna ben ik gaan onderzoeken wat ik belangrijk vind in een relatie. En hoe ik mij, in verbinding, uit kan spreken.

Hier is ook het idee ontstaan om als coach ook partners in een relatie te begeleiden en relatietherapeut te worden. Scheiden maakt namelijk niet altijd gelukkiger. Vooral niet omdat je vaak weer in hetzelfde patroon vervalt. Met al mijn inzichten en ervaring help ik jullie graag om weer gelukkiger te worden in jullie relatie.

Mijn missie en visie

Als coach en relatietherapeut wil ik inzicht geven in jullie patronen en hoe deze ontstaan zijn. Zodat jullie stappen kunnen zetten om gelukkiger te worden. Ik ben er namelijk van overtuigd dat iedereen zelf de touwtjes in handen kan nemen om hun liefdesrelatie te verbeteren.

Relatie liefde relatietherapie

Wat maakt mijn therapie uniek

Omdat ik zelf 2 keer relatietherapie heb gehad, weet ik hoe belangrijk het is dat jullie snel inzicht krijgen en stappen maken. Als je geen vooruitgang ziet in je relatie, geef je sneller op.

In mijn sessies kijk ik naar jullie verleden en naar jullie patronen. Ook al hebben veel problemen in een relatie vaak met individuele patronen of communicatie te maken. Jouw verleden, en wat je toen hebt geleerd, zorgen vaak voor hardnekkig gedrag wat problemen in je relatie kunnen veroorzaken. Door jullie hiervan bewust te maken, kunnen we deze patronen doorbreken en eraan werken om nieuwe dingen bij te leren.

Zo kom je er achter wat jij hebt te leren om daadwerkelijk de verbinding met je partner te verbeteren. Welke (onbewuste) processen er voor zorgen dat je niet de juiste stappen maakt om gelukkiger te worden in jouw relatie. Je krijgt een duidelijke kijk op wat je doet. Daarna gaan we samen kijken hoe je dit op jouw manier vorm kan geven.

Meer over mij

Na twee scheidingen geloof ik nog steeds in de liefde! Iedereen heeft de behoefte zich verbonden te voelen met anderen. Ondanks mijn eigen  scheidingen vind ik het jammer als mensen uit elkaar gaan. Ik geef anderen dan ook graag inzicht in hun relatie. Ik kan goed luisteren en ben doortastend, warm, oprecht, meelevend en open-minded. En dit alles met enthousiasme en humor!

In mijn vrije tijd speel ik amateurtoneel en loop ik hard. Als echte Brabantse hou ik van koken, lekker eten, een wijntje en gezelligheid. Ook vind ik het heerlijk om bij te kletsen met vriendinnen. Als ontspanning wandel ik in de natuur met mijn hond, bezoek ik de sauna of ga onderuit op de bank met een boek of film. Ook hou ik er van om mezelf te ontwikkelen dus doe ik regelmatig een opleiding in mijn vakgebied.

Mijn opleidingen:

- Relatie als Spiegel
- The Gottman Institute Couples therapy Level 1
- IBCT Relatietherapie
(Integrative Behavioral Couple Therapy)
- Seksualiteit in je relatie
- Overspel in je relatie
- Ambacht van het Hart (Systemisch coachen)
- Hechting
- De Maskermaker
(karakterstructuren)
- Systemisch Werk
(familieopstellingen)
- Transactionele Analyse
- Mental Health Coach
- NLP Master Practitioner
- Mindful Compassietraining
- Mindfulness (MBSR)
- Natuurvoedingsdeskundige
Voor een uitgebreide beschrijving, klik hier.

Herken jullie je in mijn verhaal? En willen jullie:

>> jullie relatieproblemen de wereld uit helpen

>> je aandeel in jullie relatie aanpakken

>> de verbinding met elkaar verbeteren

>> inzicht krijgen in jezelf en je partner

>> jullie gevoelens bespreekbaar maken

Maak dan een afspraak voor een
gratis inzichtsessie van 30 minuten.

Investeren in jullie relatie?

Maak dan een afspraak voor een
gratis en vrijblijvende (online) inzichtsessie van 30 minuten en ontdek hoe jullie samen verder kunnen.

Contact

Trilgras 12, 2804NL Gouda

info@esthervandoorn.nl
Bel of  WhatsApp 06-54331974

KVK 81598327