Controle is iets wat vaak ongemerkt je relatie in sluipt. Misschien heb jij het gevoel dat je zelf niet controlerend bent, lees dan eens onderstaande voorbeelden. Herken je jezelf hierin?
“Laat mij dat maar doen, ik kan dat veel beter.”
“Ik doe alle financiën, mijn partner heeft daar geen kijk op.”
"Als ik het niet doe, doet niemand in huis het.”
“Hoe laat kom je thuis? Toch niet weer zo laat als vorige keer?”
Allemaal manieren om grip te krijgen op je partner. Berusten in wat er gebeurt en wat je partner doet, lukt je niet. Maar… je hebt helemaal geen controle, wat je eigenlijk voelt is angst. Iets waar je je op dat moment niet bewust van bent. Ook vind je jezelf juist iemand die altijd helpt. Met het idee dat je het voor je partner doet.
En toch is dit een vorm van beïnvloeden en manipuleren van je partner. Je wil gevoelens en keuzes van je partner veranderen om te bereiken wat jij zelf wil. Vindt je partner jou een control freak of andersom? En is dit regelmatig een punt van discussie in jullie relatie?
Als je beseft dat je controle uitoefent in je relatie, is het goed je af te vragen waar het vandaan komt. Welke angsten liggen hieronder? Vaak zijn het onvervulde behoeftes (uit je jeugd). In plaats van je partner proberen te veranderen, probeer eens onderstaande tips!
1. Accepteer dat dingen niet perfect gaan
Iedereen maakt fouten, je partner, je ouders en ook jij. Dat is niet erg, niemand is perfect (gelukkig!!). Van je fouten kun je leren, probeer dat eens de volgende keer dat je een fout maakt.
2. Zelluf doen
Iedere keer als je partner iets wil proberen en jij neemt het meteen over, dan tast je zijn of haar zelfvertrouwen aan. Diegene krijgt het gevoel het niet goed te doen of het niet te kunnen. Uiteraard is dit ook zo als je partner dingen voor jou opknapt. “Zelluf doen” is hier een goede tip. Laat je partner eens zelf aanrommelen, of doe het zelf eens met dingen die je normaal gesproken aan je partner over laat. Je zal zien dat het je uiteindelijk echt zelf wel lukt!
3. Weet je het echt altijd beter?
Hoe zou het voor je partner voelen als jij het altijd beter weet. Van de was doen, tot schoonmaken en de financiën. Is het echt zo erg dat je partner dit allemaal op een andere manier doet? Is jouw manier de beste manier? Of zijn er meer mogelijkheden? En is het de moeite waard om hier ruzie over te maken?
4. Stel je kwetsbaar op
Voor de mensen om je heen is het een stuk fijner als je je fouten toegeeft. Dan kan je partner ook een keer opgelucht zijn als hij of zij een fout maakt. Je kwetsbaar opstellen zorgt er ook voor dat de kans op discussie kleiner is. Je biedt dan een opening om te praten over wat er