Relatietips: Communiceren met je partner

Relatietips communiceren met je partner

Zonder ruzie en verwijten met elkaar communiceren. Dat scheelt een hoop relatieproblemen! Het vergt oefening, maar het zorgt er wel voor dat je ruimte maakt voor de ander.

3 tips om communicatieproblemen aan te pakken:

1. Spreek je wensen uit
En dan niet als een opdracht: “Ik wil dat jij je schoenen opruimt!”. Dat zal niet het gewenste effect hebben. Bedenk eens wat jouw eigenlijke wens is. Vind je het belangrijk dat je huis opgeruimd is omdat het jou rust geeft? Communiceer dit dan.

Als je dit al vaker hebt gevraagd en je partner doet dit nog steeds niet automatisch. Realiseer je dan dat de manier waarop je het vraagt van belang is. Opdrachten geven roept weerstand op. Een partner wil vaak wel een wens vervullen als de ander daar een plezier mee gedaan wordt.

2. Zeg wat je voelt
Als je uitspreekt wat je voelt, stel je je kwetsbaar op. Dat is voor veel partners spannend omdat dit de punten zijn waar je in gekwetst kan worden. Realiseer je wel dat dit voor echt contact zorgt. Net als bij het uitspreken van jouw wensen, is het wel belangrijk het niet als een verwijt of opdracht te laten klinken.

Dus in plaats van “zet je telefoon eens uit als ik je wat vertel!” zeg je “Ik voel mij niet gehoord als je de hele tijd op je telefoon kijkt als ik iets aan het vertellen ben”.

3. Wees concreet en specifiek
Stel je zegt dat de ander lui is omdat je geliefde nooit iets doet in het huishouden, dan plak je een etiket. Je kunt ook aangeven dat je het fijn vindt als je partner de vuilnisbakken buiten zet.

Ook specifiek zijn bij het communiceren van jouw wensen geeft duidelijkheid. “ik wil meer intimiteit”. Klinkt vaag waardoor het moeilijk te achterhalen is wat je wil “ik wil vrijdagavond samen op de bank, zonder televisie praten over wat mij bezig houdt”. Is een stuk duidelijker.

Beter communiceren met je partner is open en uitnodigend. Het gaat over liefde en niet over je zin krijgen. Wil je weten wat ik voor jullie manier van communiceren kan betekenen? Kijk dan op mijn aanbod pagina.

Liefs Esther