Samen en toch alleen

samen en toch alleen

Ik hoor regelmatig dat mensen zich eenzaam voelen in hun relatie. Het idee heerst dat het hebben van een relatie betekent dat je je nooit meer eenzaam voelt. Maar niets is minder waar. Net zoals je je niet eenzaam hoeft te voelen als je geen relatie hebt.

Eenzaamheid in een relatie
Het gevoel van eenzaamheid in een relatie kan verschillende oorzaken hebben. Een voorbeeld: Als je partner thuiskomt van zijn werk, vindt hij het fijn om even niks aan zijn hoofd te hebben. Hij wil rustig aan tafel de krant lezen of door zijn telefoon scrollen. Terwijl jij niet kan wachten tot hij thuis is, omdat je graag jouw verhaal kwijt wil over een grappig moment op je werk.

Op het moment dat je begint te vertellen luistert je partner maar half omdat zijn hoofd er niet naar staat. Je merkt dit wel op, maar blijft uit enthousiasme doorgaan met vertellen. Uiteindelijk reageert hij naar jouw mening maar weinig enthousiast. Dat irriteert je, want dit gebeurt wel vaker. Je hebt ook het gevoel dat hij steeds minder interesse heeft in jou. "Hij vraagt nooit meer hoe mijn dag is geweest" schiet er door je hoofd. Je besluit je mond dicht te houden, je hebt zo’n leuke dag gehad en helemaal geen zin in een discussie. Maar dit zinnetje blijft wel in je hoofd hangen...

Je bent niet duidelijk in wat je nodig hebt
Als het daarna vaker voorkomt dat je partner maar half naar je luistert, kan het zijn dat je  steeds minder gaat delen over wat jou bezig houdt. Je gaat je terugtrekken. Je vertelt steeds minder over de dingen die je meemaakt en je spreekt je gevoelens niet meer uit. Op een gegeven moment zijn de gesprekken hierover iets uit het verre verleden.

Niemand kan gedachten lezen, ook jouw partner niet. Als je niet uitspreekt wat jou bezig houdt, weet hij niet dat er iets aan de hand is. Het kan hem opvallen dat je de laatste tijd wat stiller bent. En als je vaker van dat soort momenten hebt, kan het zijn dat hij jou even met rust laat. Waardoor de eenzaamheid bij jullie beide vergroot wordt.

Hulp nodig?
Wil je meer weten hoe jullie weer in gesprek komen met elkaar zodat je je weer verbonden voelt met elkaar? Kijk dan snel op deze pagina wat ik voor jullie kan betekenen.

Liefs Esther