Tips voor meer verbinding

Slot, hart, tips voor verbinding

Als je al wat langer samen bent met je partner, doe je misschien minder moeite voor elkaar. De alledaagse dingen zijn vanzelfsprekend geworden, zoals je partner die de kinderen naar school brengt, jij die iedere avond kookt en zelfs het samen wakker worden.

Sleur kan een domper zetten op elke relatie en er voor zorgen dat iemand op zoek gaat naar andere dingen om opwinding te ervaren. Ga vandaag, op Valentijnsdag, eens op zoek naar hoe je de spanning weer terug kan brengen in jullie relatie.

Maak tijd voor elkaar vrij, zonder de afleiding van (sociale) media. Dus, kijk elkaar eens recht aan, maak contact met elkaar en toon je liefde. Als je denkt “dat doet mijn partner ook nooit, waarom zou ik het dan doen?” of “waarom moet ik de eerste stap nemen, ik geef al zoveel”. Zet deze gedachten dan aan de kant! Als je niet meer als vanzelfsprekend beschouwd wil worden, neem dan de eerste stap om dit te veranderen.

Tips nodig om die eerste stap te maken? Hier zijn er 8:

1. Reageer op je partner
Stellen die reageren als hun partner praat, hem of haar aanraakt of een vraag stelt, gaan minder snel scheiden. Wanneer je partner je om hulp vraagt, voorstelt om samen iets te doen, of opmerkingen maakt over iets schijnbaar onbeduidends als het weer of recent nieuws, dan zoekt hij of zij verbinding of aandacht. Zorg dus dat je reageert bij deze manieren van uitreiken van je partner. Wees hier alert op.

2. Knuffel
Als je thuis komt uit je werk, geef elkaar dan een knuffel. Een volledige lichaamsknuffel geven waarbij de buiken elkaar raken, zorgt ervoor dat je gaat ontspannen. Hou deze omhelzing minstens 20 seconden vol. De aanraking voelt niet alleen goed, maar reguleert ook je zenuwstelsel, waardoor jullie minder geneigd zijn ruzie te maken.

3. Creëer een ritueel als je naar bed gaat
De avond kan een perfect moment zijn om verbinding te maken na een drukke dag. Als het lukt, zorg dan dat je tegelijk naar bed gaat. Als dat niet lukt, probeer dan sommige dingen toch samen te doen, zoals tandenpoetsen. Ontwikkel een gewoonte voordat je samen in slaap valt. Zeg elkaar “welterusten” of “ik hou van je”, raak elkaars handen aan of geef een kus. Dit creëert een sfeer van liefde en genegenheid voordat je in slaap valt.

4 Maak verbinding voordat je uit bed stapt
Als jij en je partner tegelijkertijd wakker worden, maak dan even contact met elkaar. Zet een alarm om te knuffelen voordat je aan je dag begint, of praat met elkaar over wat jullie voor die dag hebben gepland. Als de ene partner vertrekt voordat de andere wakker wordt, kan de wakkere partner een briefje schrijven voor de slapende partner. Maar ook je partner lekker laten slapen kan een teken van liefde zijn. Benoem dit dan ook.

5 De start van een gesprek
Het succes van een gesprek van 15 minuten kan nauwkeurig worden voorspeld door wat er in de eerste 3 minuten gebeurt (met een nauwkeurigheid van 96%!!!). Als je op een liefdevolle manier begint, is de uitkomst vaak heel anders dan als je op een beschuldigende manier begint. "Waarom heb je de hond niet uitgelaten, je doet nooit wat ik vraag" lokt een heel ander gesprek uit dan "Ik heb een drukke dag, als jij de hond uitlaat kan ik dat allemaal afmaken. Kun jij hem tijdens de lunch voor mij uitlaten?”.Vanuit verbinding vraag je om iets voor jou te doen. Als je partner hier "ja" tegen zegt, is dat ook zijn of haar manier om met jou verbinden.

6 Uit je waardering
Spreek je waardering uit voor je partner. Of je partner het bed op maakt, kookt, de kinderen met huiswerk helpt of geduld voor je opbrengt. Spreek hiervoor je dankbaarheid uit zodat je verbinding maakt. Bijkomend voordeel voor jezelf is dat het voelen van dankbaarheid jou positiever in het leven laat staan.

7 Maak tijd voor jezelf
Dit klinkt misschien raar. Maar als je zelf lekker in je vel zit, zorgt dat er ook voor dat je positiever bent naar je partner toe. Dus besteed aandacht aan je hobby’s, vrienden en/of vriendinnen voor die boost met positieve energie!

8 Houd elkaar op de hoogte
Vertel je partner over je dag. Praat 10 minuten per dag (of meer) over hoe je dag was. Of het nu gaat om een project op het werk, wat je met de kinderen gedaan hebt, of dat je het huis hebt schoongemaakt, houd elkaar op de hoogte van waar je je energie aan besteedt.

Een klein gebaar zorgt al voor verbinding met je partner! Wil je graag een diepgaand gesprek met je partner aangaan en weet je niet hoe je moet beginnen? Lees dan hier een van mijn eerdere blogs met 32 vragen.