Is het beter om uit elkaar te gaan?

Is het beter om uit elkaar te gaan

“We worden allebei niet gelukkig zo”.
“Klopt, misschien is het beter als we uit elkaar gaan.”
Het is er uit. Na maanden van twijfel, samen praten, therapie, slapeloze nachten en gedachten die blijven rondmalen, ligt het nu op tafel. We gaan uit elkaar.

Later die dag vraag ik mij (weer) af. Is het wel beter om uit elkaar te gaan? Mijn gedachten gaan weer alle kanten op en gaan met mij aan de haal: Is het niet beter als we het nog een keer proberen? Ik herken de volhouder in mijzelf en ook de doorzetter komt voorbij: Ik kan er toch voor zorgen dat het werkt?!

Ik besef dat ik de gevolgen van het einde van onze relatie niet wil voelen. De pijn en het verdriet, wat hoort bij afscheid nemen, stop ik weg. Dit is mijn overlevingsmechanisme om er voor te zorgen dat ik niet word overspoeld door mijn angst. Bijvoorbeeld de angst voor wat er komen gaat.

Het is ook geen makkelijk besluit om te nemen, uit elkaar gaan. De angst voor het uitspreken hiervan kan er al voor zorgen dat je het niet doet. Er zijn zoveel gevolgen die zo’n besluit heeft. Voor de kinderen, voor jullie huisvesting, de financiën en jullie spullen. Dat zijn de praktische dingen. Maar vergeet niet jullie emoties, die van de kinderen en de rest van de omgeving.

Het is ook een vraag die mij met regelmaat gesteld wordt: “Is het beter om uit elkaar te gaan?”. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Er spelen meerdere dingen mee die een relatie succesvol maken of niet.

Bijvoorbeeld het niet uitspreken van jezelf. Als je vindt dat iets niet lekker loopt in jullie relatie en je houdt vervolgens je mond dicht om ruzie te voorkomen, heeft dat al invloed op je gedrag en op je relatie. Of, als je je wel uitspreekt maar je partner wil er niet over praten. Dan is dat ook van invloed op je gedrag en je relatie.

Wat ook meespeelt bij een succesvolle relatie is hoe jullie allebei in het leven staan. Hebben jullie gelijk gestemde normen en waarden? Of verschillen jullie op belangrijke punten? Overigens kunnen deze in de loop van je leven veranderen, door ervaringen die je opdoet. En dan is het ook belangrijk hier samen in te groeien.

Het is ook belangrijk onderlinge verschillen te zien, te begrijpen en te tolereren. Doe jij graag dingen alleen terwijl je partner het liefste alles samen doet? Dan is het samen zoeken naar een manier om die verbinding te blijven voelen, zodat jullie beide tevreden zijn.

Ook je verleden heeft invloed op je relatie en zo zijn er nog wel meer dingen op te noemen.

Wil je weten hoe dit voor jullie is? Of willen jullie weer een succes maken van jullie relatie? Maak dan een afspraak voor een (gratis en vrijblijvende) inzichtsessie met mij.