Van verliefdheid naar een gelukkige relatie

blog 16 verliefdheid naar gelukkige relatie (1)

Ik hoor mijn telefoon piepen. “YESSSS!”. Het is een speciaal geluid, als herkenning ingesteld voor mijn nieuwe liefde. Hij schrijft dat hij mij mist! Smelt... Zittend op mijn roze wolk app ik terug: Ik jou ook!

Aan het begin van onze relatie wist ik zeker dat ik mijn zielsverwant gevonden had. Hij was mijn Grote Liefde! We maakten heerlijke wandelingen met diepgaande gesprekken. Lieten elkaar kennismaken met onze favoriete restaurants, lekkere wijnen en mooie steden. We konden niet genoeg krijgen van elkaars aanwezigheid. Beiden hadden we al kortere en langere relaties achter de rug. Maar nu zou alles anders worden, wij wilden minstens 40 jaar bij elkaar blijven!

En toch werd het anders, kleine irritaties stapelden zich op. De twijfel sloeg toe, gepaard met gedachten als “is hij wel de juiste persoon voor mij?”. Ik schrok van mijn eigen gedachtes.

Alles verblindende verliefdheid
Als je net verliefd bent op elkaar, ben je in een roes van geluk. Alles wat de ander doet en zegt vind je interessant en leuk. Zelfs de minder mooie kanten (als je die al ziet), vind je schattig. Je praat uren met elkaar, je wil het liefste de hele dag (en nacht!) bij elkaar zijn en hebt alleen maar oog voor elkaar.

Dit gevoel neemt naar verloop van tijd vaak af. Jullie gesprekken worden korter, de meeste verhalen ken je ondertussen wel. En de minder mooie kanten, die je in het begin nog zo schattig vond, beginnen je langzaam te irriteren. In het begin wilde je al je vrije tijd doorbrengen met je partner, maar nu begint je dat te benauwen en wil je ook weer tijd hebben voor vrienden, familie en je hobby’s. De liefde en emotionele verbondenheid die je in het begin zo voelde, lijkt te verdwijnen.

Negatieve kanten worden zichtbaar
Dit is de periode waarin ook de negatieve kanten van je partner steeds meer zichtbaar worden. Je doet zelf ook steeds minder moeite om je alleen van je beste kant te laten zien. Jullie leren elkaar beter kennen en komen in de volgende fase van jullie relatie.

In deze periode kan het zijn dat je boosheid voelt omdat je partner minder tijd voor je heeft. Misschien word je zelfs bang omdat je denkt dat je partner je niet meer leuk vindt. De blijdschap die je in het begin voelde, ebt langzaam weg.

Het geheim van een gelukkige relatie
Dit is een vraag waar veel onderzoekers en therapeuten zich mee bezig houden. Want wat is nou het geheim waardoor het ene stel gelukkig is en het andere ongelukkig. In een gelukkige relatie voel je je veilig en emotioneel verbonden met je partner. Je partner is er voor je en als je ergens mee zit kun je dit delen. Je bent een steun voor elkaar en troost elkaar in een moeilijke periode.

Hoe houden gelukkige stellen de liefde levend?
Gelukkige stellen gaan anders met elkaar om dan ontevreden stellen. Ze lachen vaker met elkaar, raken elkaar aan en luisteren als hun partner iets verteld. Ook kennen gelukkige stellen de hoogte- en dieptepunten uit elkaars leven. Weten ze wat de ander fijn vindt, leuk vindt en waar de ander een afkeer van heeft.

Tevens is er een gelijkwaardigheid tussen deze koppels. Het gevoel van gelijkwaardigheid speelt bijvoorbeeld al bij het kopen van kleding. Wanneer je je afvraagt of je partner die kleding wel leuk vindt. Dan is helemaal niet zo erg, zolang je je maar vrij voelt om je eigen keuzes te maken, zonder bang te zijn voor de reactie van de ander.

Tot slot zijn gelukkige koppels beter in het oplossen van problemen. Ook zij ervaren verschillen in bijvoorbeeld het opvoeden van kinderen, omgaan met geld of de taakverdeling. Maar ze weten dit bespreekbaar te maken. Accepteren deze verschillen (met de bijbehorende emoties en teleurstelling) en bedenken dan gezamenlijk oplossingen om hiermee om te gaan. En bij een onenigheid zet een van de twee altijd de eerste stap om het weer goed te maken.

Willen jullie dit ook leren? Maak dan een afspraak voor een (gratis) inzichtsessie met mij!

Liefs Esther