Hoe ga je verder na ontrouw

eye, couple, love-3339668.jpg

“Ik weet niet hoe ik zijn ontrouw kan vergeven en het een plek kan geven”. De wanhoop klinkt door in haar stem. Terwijl ze dit uitspreekt, durft ze haar partner niet aan te kijken. Haar tranen zitten hoog en de pijn is van haar gezicht af te lezen.

Er zit een mooi, jong stel voor mij. Hij is een paar maanden geleden vreemd gegaan. Iets wat hij toen niet durfde te vertellen, omdat hij haar geen pijn wilde doen. Hij ging er ook vanuit dat ze er toch nooit achter zou komen. Maar vorige maand is het toch uitgekomen. Ze hoorde het van vrienden en niet van hem. Iets wat de pijn en haar boosheid misschien nog wel groter heeft gemaakt.

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
Het spreekwoord spreekt voor zich. Iemands vertrouwen schaden gaat veel sneller dan het vertrouwen krijgen. Het vertrouwen in je partner terug krijgen na ontrouw gaat in kleine stapjes. In het begin zul je je, iedere keer als je partner de deur uitgaat, afvragen of je partner vreemdgaat. Ook heb je moeite het te geloven als je partner zegt dat dit nooit meer zal gebeuren. Want waarom heeft hij het dan de vorige keer wel gedaan. Hier een uitweg in vinden is niet makkelijk, maar het kan.

Hoe ga je verder met ontrouw.
Als je er achter komt dat je bedrogen bent, zul je door een achtbaan van emoties gaan. In eerste instantie zul je misschien boos worden. Maar ook zullen andere emoties zoals wanhoop, angst, woede, intens verdriet en afkeer boven komen. Overspel raakt ons diep. Want degene die je moet kunnen vertrouwen, aan wie je je verbonden voelt, heeft je bedrogen. Je bent je veilige haven kwijt waardoor zelfs je toekomst onduidelijk is. Als de eerste heftige emoties wat minder worden, kunnen jullie besluiten om verder te gaan. Het is dan van belang het ontrouw goed uit te praten, anders zal het iedere keer weer tot nieuwe ruzies of discussies leiden.

Bedrogen worden zorgt voor een beschadiging van je zelfvertrouwen. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent voor je partner kan bovenkomen. Ook kun je denken dat je partner niet meer van je houdt. Misschien maak je jezelf ook enorme verwijten. Waardoor je in een negatieve spiraal terecht komt. Hierdoor wordt vergeven moeilijk.

Waarom slijt het onzekere gevoel niet.
Hier zijn verschillende redenen voor. Het kan zijn dat je in je verleden hebt meegemaakt dat mensen die je vertrouwde, je uiteindelijk teleur gesteld hebben. Hierdoor kan je oude pijn weer boven komen.

Ook kan het zijn dat je je blijft afvragen of je partner nog een keer vreemd zal gaan. Misschien zijn er wel meer problemen tussen jullie (en waren die er al) waardoor je niet vol voor je partner wil gaan.

Ten slotte kan het ook zo zijn dat je nog zo verschrikkelijk boos bent op je partner en dat het voor jouw gevoel nog niet goed is uitgesproken tussen jullie.

Zijn jullie toch vastgelopen en hebben jullie hulp nodig om verder te komen? Maak dan een afspraak met mij, dan kijken we samen tijdens een eerste gesprek (gratis en vrijblijvend) welke eerste stap jullie kunnen zetten naar een gelukkige relatie.