Wanneer starten met relatietherapie?

Wanneer starten met relatietherapie

Zoals jullie wellicht weten, heb ik een zorgintensieve zoon. Na het stuklopen van de relatie met zijn vader, heb ik mij regelmatig afgevraagd of we niet eerder hadden moeten beginnen met relatietherapie.

Relatietherapie na de geboorte van je kind
Relatietherapie is na de geboorte of diagnose van je zorgintensieve kind vaak het laatste waar je aan denkt. Maar dit is wel het moment waarop relatietherapie van essentieel belang kan zijn. Vaak gaan jullie allebei anders om met het verwerken van het ingrijpende nieuws over jullie kind. De ene partner vlucht bijvoorbeeld in het werk zodat er niet over gepraat hoeft te worden. En de ander gaat zich volledig gaat verdiepen in de diagnose, mogelijkheden en oplossingen en wil er wel over praten, maar ziet geen mogelijkheden om dit te doen.

Eenzaamheid en het verwerken van pijn
Je handelt op een manier die je (onbewust) ooit hebt aangeleerd in een moeilijke situatie. Het effect van jullie gedrag is dat je je allebei, op je eigen manier, eenzaam gaat voelen. Je voelt je niet gezien en niet gehoord door je partner. Samen praten over jullie gevoelens en daadwerkelijk uitspreken wat de veranderingen in jullie gezin met je doen, lukt dan niet.

Begrip voor elkaar
In relatietherapie wordt inzichtelijk wat de diagnose of geboorte van een zorgintensief kind met jou en je partner doet. Hoe jullie ermee omgaan en wat voor effect dat heeft op jullie relatie. Zo worden jullie gevoelens bespreekbaar gemaakt. Stap voor stap zorgt dit er voor dat jullie meer begrip krijgen voor elkaars reactie en dit op een positieve manier bespreekbaar kunnen maken. Zodat jullie je weer gezien en gehoord voelen.

Een zorgintensief kind vraagt nogal wat van ouders en de stevige basis hiervoor begint bij jullie! Wil je weten wat ik voor jullie kan betekenen? Klik dan hier om een afspraak te maken.

Liefs Esther