“Waarom kan ik haar niet loslaten?” Verzucht hij. Ik zit in een café en ben aan de praat geraakt met een man aan de bar. Het is wel duidelijk dat het hem hoog zit en dat hij werkelijk geen idee heeft. Vol hoop kijkt hij mij aan. Op dit moment zou ik willen dat ik een toverstaf had waarmee ik hem in één spreuk van zijn relatieproblemen verlos… Maar helaas werkt het zo niet in het echte leven.
Iedereen met een relatie heeft bepaalde verwachtingen van die relatie. Een ideaalplaatje van hoe deze relatie zou moeten zijn. Als je relatie uiteindelijk anders verloopt dan je verwacht, doet dat pijn. En wij mensen zitten van nature zo in elkaar dat wij onze pijn uit de weg gaan. Dus kiezen we voor de makkelijke en minst pijnlijke oplossing. In dit geval wil hij niet kijken naar wat zijn verwachtingen zijn in zijn relatie en wat hij hierin mist. Het perfecte plaatje wat hij in zijn hoofd heeft over deze relatie, schuift voor het plaatje van de werkelijkheid.
Dan kan het gebeuren dat je keuzes maakt die niet het beste zijn voor jou. Dan blijf je bijvoorbeeld wachten tot je partner bij je op de bank komt zitten om gezellig te kletsen over je dag. Als je deze pijn wél zou onderzoeken, leer je meer over jezelf en wat jouw grenzen zijn binnen een relatie.
En ik zou geen relatietherapeut zijn, als ik geen ideeën heb over hoe je het verschil tussen verwachtingen en de werkelijkheid kan overbruggen.
Je mag in een relatie van elkaar verwachten dat er naast liefde, ook respect, loyaliteit en genegenheid is. De grap is wel dat iedereen een eigen idee heeft bij deze woorden. Liefde is voor de ene partner iedere avond gezellig samen op de bank film kijken. Terwijl voor een ander liefde voelt als vrijheid om dingen in je eentje te ondernemen.
Verwachtingen zetten de toon in een relatie. En hoe weten we of we teveel verwachten van onze partner? Of heb je lage verwachtingen van je relatie, zodat het alleen maar kan meevallen? De kunst is om hoge, maar ook realistische, verwachtingen van je relatie te hebben. Hou er dan wel rekening mee dat jouw verwachtingen anders zijn dan de verwachtingen van je partner.
Je verwachtingen zijn gebaseerd op eerdere liefdesrelaties, de relatie met familie en vrienden en zelfs de relatie die je met jezelf hebt. En, om nog een stap verder te gaan…. Welke behoefte van jezelf wil je vervullen met jouw verwachting van de relatie? Praten over jullie verschillen in verwachtingen en realistisch zijn in wat je kan verwachten, is cruciaal voor een gelukkige relatie. Zelfs al ben je al jaren bij elkaar. Het is onrealistisch om te denken dat je alle wensen en behoeftes van je partner kent. Verwachtingen kunnen in de loop der tijd veranderen, doordat de ontwikkelingen die je doormaakt of door bepaalde gebeurtenissen in je leven.
Duidelijke verwachtingen zorgen voor betrouwbaarheid en stabiliteit. Iets waar je op terug kan vallen in een stressvolle situatie. Als jullie nog nooit hebben gesproken over wat je verwacht van de ander en van jullie relatie, kan dat tot nare situaties leiden. Op het moment dat je verwachtingen niet uitkomen kan er ruzie ontstaan. Je partner heeft dan misschien het gevoel dat er teveel wordt verwacht of jij voelt boosheid omdat je niet gesteund wordt door je partner. Dit zorgt voor een negatief gevoel over je relatie. Als dit vaker gebeurt, kan dit zorgen voor afstand. tussen jullie.
Ga het gesprek aan. Begin met “ik voel me….” en sta open voor wat je partner zegt. Luister ook naar de verwachtingen van je partner. Zijn jullie verwachtingen realistisch en hoe kunnen jullie elkaar daarin vinden? Hebben jullie begrip hebben voor elkaars verwachtingen en kunnen jullie een compromis sluiten? Stel vragen om meer inzicht te krijgen in elkaars verwachtingen.
Zijn jullie toch vastgelopen en hebben jullie hulp nodig om verder te komen? Neem dan contact op, dan kijken we samen (gratis en vrijblijvend) welke eerste stap jullie kunnen zetten naar een gelukkige relatie.