Balans tussen autonomie en verbondenheid

Balans tussen samen en apart

Sta samen, maar niet te dicht op elkaar
Zoals de eikenboom en de cipres ook niet in elkaars schaduw groeien

- Kahlil Gibran-

Een mooie beeldspraak over een relatie. De ene partner wil graag alles samen doen en heeft veel behoefte aan nabijheid in een relatie. Als deze partner iets regelt om te doen, dan is dit eigenlijk altijd een gezamenlijke activiteit. Deze partner wil het liefst samen zijn om te voelen dat de relatie nog goed is. Als de andere partner aangeeft iets voor zichzelf te doen, dan is er vaak grote teleurstelling.

De andere partner, die graag dingen alleen onderneemt, voelt zich bekneld in de relatie als alles om hun samen draait. Deze partner heeft de behoefte aan tijd voor zichzelf. Iets meer afstand zorgt er voor dat deze partner zich juist goed voelt in een relatie.

Dit gedicht van Kahlil Gibran heeft ook deze zinnen:
Hou van elkaar maar maak van de liefde geen gevangenis
Laat het liever een veranderende zee zijn tussen de kusten van jullie zielen

Wat aangeeft dat als je zoekt naar de balans in een relatie, de relatie geen gevangenis wordt. Het is essentieel voor een relatie om de verbondenheid te voelen, maar ook om persoonlijke ruimte te creëren die voor beide prettig is. Constant boven op elkaars lip zitten, kan ook stress geven. Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig om uit te rusten en op te laden.

Hoe meer degene die graag alles samen wil doen vraagt om aandacht, hoe meer de ander zich afzondert omdat deze ruimte voor zichzelf wil. Dan voelt het dus als een gevangenis, waarin je vrijheid afgenomen wordt.

Tijd apart maak gelukkiger
Als je allebei, naast de dingen die je samen onderneemt, ook ruimte hebt om dingen voor jezelf te doen maakt dat gelukkiger. Tijd voor jezelf en dingen doen die je leuk vindt, ontspant. Je hoeft dan niet naar een ander om te kijken, maar je kunt dan je eigen interesses onderzoeken. Vervolgens is het ook leuk om deze ervaringen te bespreken met je partner. Door het ontdekken van nieuwe dingen die jij leuk vindt, behoud je ook je eigen identiteit. Dit bevordert emotionele intimiteit, autonomie en kracht in jullie relatie.

Binnen de veiligheid van een liefdevolle relatie
Wij zijn er als mens op gericht ons te verbinden met anderen. Want in een liefdevolle relatie voelen we ons veilig. In een liefdevolle relatie mag en kan je je kwetsbaar opstellen en mag je er zijn met al je emoties. Dit zorgt voor een sterke verbinding, maar ook voor positieve eigenwaarde, wat je krachtiger maakt.

Het vinden van de balans tussen samen en apart is dus belangrijk. Want als er teveel ruimte is, kan het gebeuren dat je uit elkaar groeit. Dan voel je je niet meer belangrijk in je relatie. Ook kan het gebeuren, bij teveel ruimte dat het gevoel van geluk naar de achtergrond schuift, waardoor kleine ergernissen ontstaan.

Controle binnen een relatie
Als er niet genoeg ruimte is om je eigen ding te doen, terwijl je die behoefte hebt. Kan je het gevoel krijgen dat je gecontroleerd wordt. Op een gegeven moment durf je dan ook je eigen wensen niet meer uit te spreken omdat dit uitdraait op een discussie. Het kan ook zijn dat je juist die ruzie uitlokt, als je behoeft hebt aan meer tijd voor jezelf.

Als jullie beide een bepaalde mate vanuit ruimte nemen in een relatie, zorgt dit voor autonomie. Dit betekent bijvoorbeeld dat je buiten je romantische relatie ook contacten onderhoud met diegene die jij belangrijk vindt. Het gaat ook over het onderzoeken van je eigen interesses en je eigen mening kunnen en mogen vormen.

Zoals Kihlal Gibran het zegt: in de schaduw groei je niet.

Autonomie gaat over het vinden van een doel, geluk en betekenis in je leven, ook buiten je relatie. Dus wanneer jullie beide autonoom zijn, zal dit er voor zorgen dat jullie beiden groeien en je tevreden voelen in jullie relatie. Het zorgt er voor dat jullie je gelikwaardig en competent voelen.

Hoe kun je dan bewust jouw autonomie bewaren in je liefdesrelatie?
Bijvoorbeeld door te werken aan je zelfbewustzijn. Het bewaken van je eigen grenzen en je eigen identiteit bewaren. Jezelf niet te afhankelijk opstellen van je partner. Maar leren vertrouwen op jezelf en de keuzes die je maakt.

Daarnaast is het ook belangrijk om tijd vrij te maken voor je dierbaren. Het bezoeken van je ouders hoeft echt niet altijd met je geliefde. En zorg ook voor tijd alleen, zodat je inzicht krijgt in jezelf. Wie je bent in de relatie maar ook daarbuiten. En volg ook jouw eigen interesses, geniet van de dingen die jij leuk vindt!

Probeer de balans te vinden in jullie relatie. Zodat jullie beide sterker worden en jullie verbinding groeit.

Hebben jullie moeite met het vinden van deze balans en willen jullie hier hulp bij? Neem dan contact met mij op om te kijken hoe ik jullie hierbij kan helpen.