Kiezen voor verbinding

kiezen voor verbinding

Kiezen voor verbinding

Met een half oor luister ik naar het verhaal wat mijn vriend aan het vertellen is. Ik ben een mail aan het afmaken, dus ik hoor niet echt wat hij zegt. Het concentreren op de mail lukt ook niet. Ergens in mij zegt er een stemmetje dat ik moet luisteren.

Ik vraag hem even te wachten met zijn verhaal zodat ik mijn mail kan afmaken. Ik weet van mezelf dat ik anders toch niet naar hem kan luisteren omdat ik nog met die mail bezig ben. Aan de andere kant vind ik het ontzettend irritant als de ander niet luistert als ik een verhaal aan het vertellen ben. “Zoo, klaar!” zeg ik “nu heb ik tijd om naar je te luisteren”.

Uit verbinding
Als ik een drukke dag heb, merk ik dat het contact met mijn partner (en kinderen) anders is. Het wordt minder intens. Dat ligt overigens niet aan de mensen om mij heen, ik sluit mezelf dan af. Uit verbinding gaan, zoals dat ook wordt genoemd. In mijn hoofd ben ik nog met andere dingen bezig. Of ik moet nog zoveel doen dat ik geen rust heb om stil te zitten en echt te luisteren. Allemaal momenten waarop ik mijzelf afsluit. Terwijl ik weet dat oprechte aandacht voor elkaar ontzettend belangrijk is in een relatie.

We beseffen het vaak niet, maar de kleinste momenten zijn het meest betekenisvol in een relatie. Momenten waarin je de liefde naar elkaar uit door elkaar even aan te raken in het voorbijgaan of te luisteren als je partner iets vertelt. Echt luisteren dus! Eigenlijk is het heel simpel. Je kan er voor kiezen om naar je partner toe te keren, of om je van je partner af te wenden. Het lijkt mij duidelijk dat als je het eerste doet, je dan kiest voor de liefde.

Kies voor de ontmoeting
Er voor kiezen om naar je partner toe te keren, om positieve aandacht te geven, zorgt voor verbondenheid. Weten waar je partner mee bezig is, hier interesse in hebben en er open voor staan, creëert een sterke relatie. Als jullie deze verbondenheid voelen, kun je milder naar je partner kijken als deze een keer druk is. Er is onderling begrip als jullie even weinig tijd voor elkaar hebben. Ook zorgt het er voor dat je elkaar tot steun kunt zijn in moeilijke tijden.

Door de alledaagse dingen niet als vanzelfsprekend te beschouwen, werk je aan verbinding. Dus zet het vuilnis buiten, kook een keer als je partner druk is of breng de kinderen naar bed. Dit zal een positiever effect hebben dan een avondje op de bank Netflixen.

Liefs Esther