Ruzie is goed

Ruzie is goed. Herstel na ruzie

Ruzies zijn kansen om jullie relatie te laten groeien. Misschien denk je “Huh?! Ik wil helemaal geen ruzie met mijn partner!”. Maar het is echt niet erg om ruzie te maken. Het gaat er om hoe jullie er mee omgaan. Want dát zorgt voor groei in jullie relatie, zodat jullie die gelukkige relatie krijgen!

Ruzie leren maken
De meesten van ons hebben niet geleerd om ruzie te maken. Ons wordt geleerd dat ruzies vermeden moeten worden. Als je ouders vroeger ruzie maakten heb je misschien ook wel geleerd dat conflicten resulteren in lichamelijk geweld of bedreigingen, dichtslaande deuren en geschreeuw. De manier waarop we geleerd hebben om met conflicten om te gaan, is vaak wat we als volwassenen herhalen. Misschien in mindere mate, maar dit kan nog steeds boven komen.

Hoe zou het zijn om anders met jullie ruzies om te gaan? Zodat de ruzie wordt gebruikt als manier om meer verbinding met je partner te krijgen. Wat als je deze momenten aangrijpt om naar elkaar te luisteren? Dat jullie de tijd nemen om de pijn die opkomt te begrijpen? Zonder dit te negeren en je eigen punt te willen maken.

Ongemakkelijk na een ruzie
We kennen allemaal dat ongemakkelijke gevoel, een paar minuten na een verhitte ruzie of discussie. De energie hangt nog in de lucht en jullie verwerken allebei wat er is gezegd.

Als je altijd boos wordt tijdens een ruzie, zou je je nog steeds boos, angstig, prikkelbaar en beschaamd kunnen voelen. Als je je altijd terugtrekt in een ruzie, zou je je nog steeds verdoofd kunnen voelen, overspoeld door alle gevoelens.

Kom allebei tot rust
In beide gevallen is het belangrijk om even de tijd te nemen om tot rust te komen. Zodat je hartslag weer normaal is, je gedachten weer kalmeren en je weer helder kunt denken.

Als je weer redelijk ontspannen bent en jezelf weer onder controle hebt, is het belangrijk om het contact met je partner weer te herstellen. Voor veel mensen is het moeilijk om als eerste weer iets te zeggen. Onderstaande tips kunnen je helpen om dit te doen.

Wat je kunt zeggen
- “Ik heb niet het gevoel dat we het nu opgelost hebben. Zullen we het morgen nog een keer bespreken, maar dan op een andere manier?”
- “Dat was een pittige discussie, zullen we even gaan zitten om wat te drinken?”
- “Ik voel afstand tussen ons, Ik zou graag een knuffel of een geruststelling van je willen hebben.“

Herstel na ruzie
Wat ook kan helpen is dat je over iets anders praat, iets neutraals. Een film die je pas hebt gezien of de tuin. Ook samen lachen om iets wat er niets mee te maken helpt om de lucht weer te klaren.

Hoe koppels zich herstellen na een ruzie, heeft een aanzienlijke invloed op de kwaliteit van de relatie. Lees bovenstaande tips eens samen met je partner door en bespreek wat voor jullie zou kunnen werken na een ruzie.

Wat werkt voor jullie allebei, of is dit iets waar jullie mee worstelen?