Gevoelens boven krijgen

angstig en vermijdend gehecht

Ken je dat?
Dat jullie keer op keer vastlopen als jullie samen een gesprek voeren over iets wat niet lekker loopt in jullie relatie.

Het gebeurde pas ook weer met een stel in mijn praktijk. Ze vertelden dat ze samen in de sportschool waren geweest. Het liep niet zo lekker in hun relatie en ze besloten meer dingen samen te doen. Meteen toen ze binnen kwamen zag hij een bekende en begon daar mee te praten. Zij vond dat niet leuk, want ze hadden afgesproken dat ze meer tijd aan elkaar zouden bespreken. Teleurgesteld ging ze alleen sporten.

Toen ze dit de volgende dag met hem besprak, antwoorde hij dat het toch geen probleem was. Hij was daarna toch met haar gaan sporten. Zij vertelde hem geïrriteerd dat het voor haar wel een probleem was, want ze zouden samen gaan. Hij zei dat ze zich niet zo druk moest maken. Er was toch niks aan de hand. Daarna was hij toch met haar gaan sporten. Door deze opmerking werd ze nog bozer. Waarop hij uiteindelijk weg liep.

In deze sessie heb ik met ze geanalyseerd wat er nou werkelijk gebeurde:
Doordat hij haar geen aandacht gaf op de sportschool voelde zij zich afgewezen. Toen ze dit wilde bespreken, de volgende dag, werd hij zo overspoeld door haar emoties dat hij afstandelijk reageerde. Zijn reactie zorgde er voor dat zij nog bozer werd, want het bevestigde haar gevoel van afwijzing. Toen hij vervolgens weg liep, omdat hij overspoeld werd door haar reactie, werd haar gevoel ‘Hij vind mij niet meer leuk’ nog een keer bevestigd.

Herkennen jullie dit in je relatie en lopen jullie ook vast? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvende inzichtsessie.