Onderlinge communicatie verbeteren

Communicatie

Als ik mijn hond uitlaat geniet ik van zijn manier van communiceren. Tot hij een jaar of 1 was, rende hij altijd op iedere hond af die we tegenkwamen. Enthousiast, blij om iemand te zien en vooral om te begroeten. Gewoon om even ‘hallo hier ben ik’ te zeggen. Tegen de hond en het baasje.

In de loop van de tijd is hij hier voorzichtiger in geworden.

Ervaring heeft hem geleerd dat hij van bepaalde honden een snauw krijgt. Wat betekent dat hij uit de buurt moet blijven. Daar loopt hij dus ook met een grote boog omheen.

Ook weet hij nu dat kleine honden vaak naar hem blaffen omdat ze bang zijn. Daar loopt hij dus ook niet meer naar toe.

Tot slot zijn er de honden die hij kent en waar hij mee kan spelen. Daar rent hij blij op af, liefst met een stok of een bal. Enthousiast en kwispelend, even aan elkaar te snuffelen, om vervolgens samen weg te rennen. Zonder dat ze kunnen praten wordt er al een hoop duidelijk.

Bij mensen werkt dit vaak niet zo. Wij hebben als mens woorden nodig om uit te leggen wat onze behoeftes zijn. Het is zelfs essentieel voor een gezonde relatie om openlijk te praten, te luisteren en zodat je elkaar kan begrijpen.

Misschien jij het ook moeilijk om dit open gesprek aan te gaan. Of misschien vind jij het niet moeilijk, maar heeft je partner hier wat meer moeite mee. Voor veel stellen is het namelijk moeilijk om samen een open gesprek aan te gaan. Vaak omdat er een angst onder zit.

Dit kan angst voor afwijzing zijn. Bijvoorbeeld als je een gesprek met je partner wil aangaan omdat je voelt dat jullie meer tijd samen zouden moeten doorbrengen. Je bent bang dat je partner deze behoefte niet heeft of zal begrijpen.

Je kunt ook angst voelen om de controle te verliezen wanneer je een gesprek over dit onderwerp begint. Je bent bezorgd over hoe je partner zal reageren; misschien wordt hij boos en escaleert de situatie alleen maar.

Dit kan ervoor zorgen dat je je terugtrekt en je emoties niet deelt. Wat kan leiden tot misverstanden, frustraties en spanningen binnen jullie relatie.

Betere communicatie kan echt de sleutel zijn tot het overwinnen van deze angsten!

Door openlijk te praten over je gevoelens, behoeften en angsten, kunnen jij en je partner een dieper begrip van elkaar ontwikkelen en een veilige omgeving creëren waarin jullie je kwetsbaar kunnen opstellen zonder angst voor veroordeling.

Dus, hierbij enkele tips om de communicatie in je relatie te verbeteren:

  1. Luister actief naar elkaar:
    Neem de tijd om echt naar je partner te luisteren zonder te oordelen of onderbreken. Laat zien dat je geïnteresseerd bent in wat je partner te zeggen heeft en probeer zijn of haar perspectief te begrijpen.
  2. Wees open en eerlijk:
    Durf jezelf kwetsbaar op te stellen en je ware gevoelens te delen, zelfs als dit eng lijkt. Eerlijke communicatie is de basis van een sterke relatie.
  3. Geef elkaar ruimte:
    Respecteer elkaars behoefte aan privacy en tijd voor zichzelf. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen samen tijd doorbrengen en individuele ruimte.

Het verbeteren van de communicatie in je relatie vraagt tijd en toewijding, maar de beloningen zijn het zeker waard. Door openlijk te praten en naar elkaar te luisteren, kunnen jij en je partner een diepere band opbouwen en samen groeien als koppel.

Vind je het spannend om het gesprek aan te gaan met je partner? En wil je wel jullie onderlinge communicatie verbeteren? Maak dan een afspraak zodat we samen kunnen onderzoeken hoe je dit kan doorbreken.