Beschadig je relatie niet door jouw twijfels

Relatietwijfel beschadigd je relatie

Het is normaal om af en toe te twijfelen aan je relatie. Hoeveel je ook van je partner houdt.

Misschien twijfel je of je partner net zoveel van jou houdt als jij van je partner. Of twijfel je of je samen wel een toekomst hebt. Is dit wel de juiste persoon om je op de lange termijn mee te verbinden?

Als er iets kleins gebeurt, kan je al getriggerd worden in deze pijn van onzekerheid. En als deze twijfel er eenmaal is, dan blijf je malen en piekeren. Hoe onterecht deze gedachten ook kunnen zijn. Het zorgt er zelfs voor dat je wat afstand neemt van je partner. Iets wat je twijfels weer kan toenemen. Omdat je partner dit wellicht spiegelt en ook afstand van jou neemt.

Het is goed om uit te zoeken waar de oorzaak van je twijfel vandaan komt (en dat is niet altijd even leuk weet ik uit ervaring). Deze onzekerheid aankijken helpt je om weer richting te vinden in je relatie. Want twijfels over je relatie hoeven niet meteen te betekenen dat je jullie relatie moet verbreken. Hoewel dit wel zo kan voelen als je ’s ochtends naar je partner wakker wordt…. En écht, het hoeft niet zo te zijn.

Hoe kun je stappen maken in je twijfels, 4 tips:

  1. Analyseer je twijfel

Soms is relatietwijfel gebaseerd op je eigen angst. Ervaringen uit het verleden kunnen er voor zorgen dat je snel twijfelt over je relatie. Deze ervaringen kunnen heel divers zijn. Bijvoorbeeld omdat je eerste vriendje het uit heeft gemaakt terwijl jij jullie toekomst al aan het uitstippelen was. Of omdat je niet altijd liefde hebt gekregen van je ouders of verzorgers. Probeer je eigen gedachten, verwachtingen en behoeftes in je relatie te verhelderen.

  1. Communiceer met je partner

Praat met je partner over je gevoelens. Uit je twijfel. Doe dit op een manier die het gesprek open houdt, dus niet veroordelend. Bespreek de redenen die  maken dat je twijfelt.

  1. Aanvaard je twijfel

Geen enkele relatie is perfect. Iedere relatie heeft zijn ups en downs. Twijfelen over je relatie hoeft echt niet meteen te betekenen dat je er een punt achter moet zetten.

  1. Deal met je gedachten

Als je merkt dat je weer gaat malen over je twijfel, vraag jezelf dan eens af of die gedachte echt waar is. Want, klopt deze gedachte wel? Als je blijft hangen in die negatieve gedachte, zet er dan eens een positieve gedachte tegenover. Heb je hier moeite mee? Probeer dan eerst eens te ontspannen, bijvoorbeeld door een diepe ademhaling of andere manieren die jou helpen te ontspannen.