7 tips voor groei van je relatie

7 tips voor groei

Je hebt de zin vast wel eens gehoord “een relatie is hard werken”. Alleen heb je misschien nooit begrepen wat hiermee word bedoeld.

Dit kan zijn omdat je onbewust al gericht bent op je relatie en het geen hard werken voor jou is. En het kan ook zijn dat je echt geen idee hebt wat je dan zou kunnen doen. Daarom hierbij 7 tips.

Komt ie!

1. doe geen aannames
Voordat je partner iets doet of zegt, denk je vaak al te weten wat je partner bezighoudt. Vooral als je elkaar al wat langer kent. Hoe zou het zijn om gewoon eens te benoemen wat je ziet “ik merk dat je vandaag wat teruggetrokken bent, is er iets?”. Deze interesse in je partner zorgt ook voor open communicatie in jullie relatie.

2. Negeer geen signalen
Als je partner al een paar keer heeft aangegeven het leuk te vinden om samen weer een keer iets te doen, is dit een signaal. Misschien voelt je partner op dat moment de verbinding tussen jullie wegglijden. Geef hier dus gehoor aan, zodat je partner zich gehoord en gezien voelt.

3. Wees open in je behoeftes
Speel geen spelletjes, zodat je partner uit schuldgevoel iets voor je gaat doen. Dit is manipuleren en dat is niet helpend voor jullie relatie. Spreek uit waar je behoefte aan hebt, dat is wel zo respectvol in een goede relatie.

4. Ken jou belangrijkste waarden (en die van je partner)
Als je weet welke waarden belangrijk zijn voor jou en voor je partner, wordt het makkelijker om elkaar te begrijpen. Dit geeft ook duidelijkheid en rust. Als je partner vrijheid en uitdaging hoog heeft staan, dan zal dit niet het type zijn dat elke avond bij je op de bank komt zitten. Je kunt er dan dus vanuit gaan dat dit niet zal veranderen.

5. Neem je verantwoordelijkheid
Ik snap het… het is altijd makkelijker om je partner de schuld te geven, dan om naar je eigen gedrag te kijken. Maar is dit eerlijk naar je partner? Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen daden! Bijvoorbeeld als je iets vergeten bent. Neem de schuld op je en maak je excuses.

6. Zie je partner niet als iets vanzelfsprekend
Laat je partner zien en voelen dat je hem of haar waardeert. Zeg “ik hou van je” en “dank je wel”. Verras je partner met een etentje als je weet dat het een zware week is geweest. Laat merken dat je partner belangrijk voor je is.

7. Besteed je energie aan dingen die belangrijk zijn
Haal geen oude koeien uit de sloot. Als dingen uit het verleden je nog dwars zitten, maak dan een afspraak om dit samen uit te spreken. Maar gebruik ze niet als wapens om mee te vechten in je relatie. Dit kost veel energie en levert je niets op dan ruzie.

Bewustzijn op je eigen gedrag is belangrijk in een relatie. Als je hier bewust van bent kun je ook daadwerkelijk zelf iets veranderen in jullie relatie.

Pas deze tips eens toe! Misschien veranderd de manier waarop je over de relatie denkt wel. In plaats van het gevoel te hebben dat je partner degene is die moet veranderen.