Angst voor relatietherapie

Relatietherapie

Ze komt binnen als een lieve en sterke vrouw. Als ze begint te vertellen, hoor ik dat ze altijd haar best doet voor haar partner. Ze vraagt geïnteresseerd naar zijn dag, op stressvolle dagen kookt ze extra lekker voor hem en als hij veel aan zijn hoofd heeft valt ze hem niet lastig met haar eigen problemen.

Als ze met een vriendelijke lach begint te vertellen waar de problemen tussen hun spelen, schuift ze wat ongemakkelijk heen en weer op haar stoel. Met een zucht zegt ze dat ze er moeite mee heeft dat hij steeds minder tijd voor haar heeft. Hij is druk met zijn werk en gaat daarnaast veel sporten. Maar de tijd voor hun samen wordt voor haar gevoel steeds minder.

Uiteindelijk had haar partner genoeg van haar opmerkingen dat hij alweer wegging. En stelde voor om relatietherapie te proberen. Zij voelde daar eigenlijk niets voor. Ze wist niet wat ze daarvan moest verwachten en was bang voor wat er zou komen. Voor de confrontatie met haar eigen angsten en gevoelens. Want als ze dat zou uitspreken, waar ik en haar partner bij waren, dan zouden wij haar vast niet meer zo leuk vinden. Misschien zouden we haar zelfs maar raar of een ‘zeur’ vinden. Dat was haar gedachte. En dat risico wilde ze liever niet lopen.

Doordat ik in het verleden zelf ook relatietherapie heb gehad, weet ik hoe moeilijk het kan zijn om met een buitenstaander te delen wat je bezighoudt. Vooral als ook je partner ook meeluistert.

Het is normaal om je kwetsbaar te voelen als je bij mij in de praktijk binnenstapt. De intimiteit van een relatie is iets kwetsbaars. Daarom vind ik het belangrijk dat je je op je gemak voelt, zodat je jezelf kan zijn en je kan delen wat je bezig houdt.

Twee weken geleden vertelde deze zelfde vrouw mij dat ze blij is dat ze samen voor relatietherapie hebben gekozen. Het heeft hun na een paar sessie met mij al zoveel verder geholpen. Ze zijn er nog niet, maar ze herkent nu haar eigen angst en gaat er anders mee om. Daardoor voelen ze dat er meer verbinding ontstaat.

Durf jij samen met mij deze angst te overwinnen en een stap te zetten naar meer verbinding in jullie relatie?