Zoeken naar balans

zoeken naar balans

Liefde is niet altijd rozengeur en maneschijn; het kan soms een pittige worsteling zijn.

En een van de meest ingewikkelde dingen in een relatie is het vinden van de juiste balans tussen je eigen ding doen en samen zijn. Waarschijnlijk ben je dit in jullie relatie al eens tegengekomen. Dan botst het opeisen van je eigen tijd en ruimte, met het verlangen naar samenzijn.

Net als bij Lisa en Chris, een stel dat geconfronteerd werd met de pijnlijke realiteit van deze balans. Lisa, een gedreven carrièrevrouw, worstelde met de behoefte aan ruimte om haar carrière op te bouwen. Chris daarentegen verlangde naar meer tijd samen, de mooie momenten die ze vroeger deelden, voordat de drukte van het leven toesloeg.

Als Lisa thuiskomt na een lange werkdag en de teleurstelling bij Chris ziet als ze verteld dat ze nog wat dingen af moet maken, doet dat haar ook pijn. Elke keer proberen ze hierover te praten, maar ze komen er samen niet uit en het levert alleen maar meer spanning op.

De pijn van deze situatie is waarschijnlijk herkenbaar. Het voelt als een emotionele rollercoaster. Het is een innerlijke strijd tussen het behouden van je eigen identiteit en het koesteren van jullie liefde.

Misschien voel jij je soms net als Lisa, die worstelt met het gevoel van verstikking enerzijds en het verlangen naar vrijheid anderzijds.

Of misschien deel je het pijnlijke gevoel van Chris, die hunkert naar de nabijheid van zijn geliefde, maar geconfronteerd wordt met haar steeds drukkere schema.

Dit gaat over autonomie en verbondenheid binnen je relatie.

Autonomie betekent simpelweg jezelf kunnen blijven terwijl je in een relatie zit. Het is je eigen doelen najagen zonder het gevoel te hebben dat je jezelf opoffert. En eerlijk is eerlijk, als de ene partner veel de nadruk legt op 'tijd samen', kan voor jezelf opkomen soms voelen als egoïstisch.

Zoals Lisa, die opgaat in een drukke carrière, terwijl Chris juist snakt naar quality time samen. Dat kan een serieuze wissel trekken op je relatie. Het voelt als een innerlijke strijd tussen je eigen pad volgen en toch de verbinding met je partner behouden.

Aan de andere kant is er de kracht van samen zijn. Verbondenheid. Samen leuke dingen doen, lachen, huilen en bouwen aan een gezamenlijke toekomst. En dit streven naar samenzijn kan soms ook knellen.

Het knelt bijvoorbeeld op de momenten dat je partner aan je trekt om gezamenlijk iets te ondernemen, terwijl jij gewoon wat tijd voor jezelf wilt. De pijn van het verlangen naar ruimte en zelfstandigheid kan dan behoorlijk knagen. Je wilt liefde delen, maar tegelijkertijd voel je je gevangen in verwachtingen van je partner.

Deze balans vinden tussen autonomie en verbondenheid in een relatie kan soms knap lastig zijn. Het vergt begrip, een flinke dosis groei, en de bereidheid om samen én als individu te ontwikkelen.

Terug naar Lisa en Chris: Lisa's carrière en Chris' verlangen naar tijd samen brachten momenten van eenzaamheid en irritatie. Maar hun liefde bleek sterker. In onze sessie stonden eerlijke gesprekken op de voorgrond. Het delen van angsten en wensen, en het zoeken van een balans die voor beide werkte.

Jouw persoonlijke weg hierin is misschien anders, maar de worsteling is vast herkenbaar. Het is een zoeken naar je eigen pad, samen groeien en leren om ruimte te geven of vragen, terwijl je tegelijkertijd de verbinding behoudt. Het is geen makkelijke zoektocht, maar juist hierin schuilt jullie kracht. Want het heeft ook iets moois. Het vormt jou en je partner, jullie groeien samen, waardoor jullie uiteindelijk sterker uit de strijd tevoorschijn komen.

Misschien zitten jullie in een vergelijkbare situatie. En ben je benieuwd hoe jullie deze balans tussen autonomie en verbondenheid kunnen vinden? Neem dan contact op! Zodat we samen kunnen werken aan een sterke, gezonde relatie. Bovenkant formulier

 

Dit voorbeeld is met toestemming van de betrokkenen geplaatst.